a couple of years ago

Kapitalismi – Pikavippejä ja velkaa?

Sori nyt vaan kaikille, mutta vaikka tää ei ehkä täysin liity tän sivuston aihealueelle, mun on pakko puhua vähän paskaa kapitalismista ja sen aiheuttamista ongelmista. Nimittäin oon aika kyllästynyt tähän meidän yhteiskuntaan ja siihen, kuinka raha on niin suuressa asemassa meidän keskuudessamme.

Suomalaiset tarvitsevat pikavippejä selviytyäkseen

Kuinka moni teistä lukijoista tietää sen, että Suomessa otetaan ihan tajuttoman paljon pikavippejä, kun suhteutetaan meidän väkilukuun. Se on vielä tosi iso ero esimerkiksi muihin pohjoismaihin. Suomalaiset nappailee tämäntyylisiä lainoja noin 5 kertaa enemmän kuin vaikka tanskalaiset, siis 5 kertaa enemmän! Samaten Suomessa voi saada pikavippejä jo 18 vuotiaana, jota ei voi saada esimerkiksi Norjassa (lähde https://pikalaina18v.fi/).

Suomalaiset selvästi tarvitsevat enemmän lainoja ja vippejä selvitäkseen arjesta, kiitos kapitalismin. Miksi esimerkiksi Ruotsissa ja Tanskassa otetaan niin paljon vähemmän pikavippejä, vaikka ne on kuitenkin monella tapaa hyvin samanlaisia maita kuin Suomi. Kun jos järjellä ajattelee, niin luulisi että niitä otettaisiin suunnilleen sama määrä meidän maiden kesken. Näin ei kuitenkaan ole. Meidän suomalaisia pikalainoja otetaan paljon enemmän kuin monessa naapurimaassa.

Kilpailu ja voito tärkeintä

Saman huomaa, kun lukee uutisia ja varsinkin talousuutisia. Tärkeintä on se, että yritykset saa voittoa, ei se että työntekijät voi hyvin. Palkkoja ei tahdota nostaa sitten millään, vaikka maailmalla menee hyvin. Totta on, että Suomessa on mennyt taloudellisesti nyt heikommin, mutta pelkään mitä saattaa käydä jos taas uusi lama iskee esimerkiksi Usassa Trumpin takia. Se leviäisi varmasti taas Eurooppaan ja Suomeen, ja sitten taas meidän tilanne heikkenisi paljonkin.

Jos nyt ei huolehdita meidän palkkojen kehityksestä, ei sitä tule tapahtumaan sitten kun seuraava lama iskee. Ja jos noita Trumpin politiikoita katsoo, niin riski uudella katastroofille tai jopa sodalle on pelottavan suuri.

Nyt oliskin mun mielestä tosi tärkeää noiden työntekijäosapuolten huolehtia siitä, että työntekijät saisi tarpeeksi palkkaa, jotta he voisivat elää ilman joiden saatanan vippien ottamista. Mitä toi kertoo jo nyky tilanteesta, kun tarvii jotain vippejä, että voi maksaa tavalliset laskut. Ja samalla suomalaisten velkaantumisesta valitetaan, no mikä yllätys se on kun palkat ei nouse, mutta inflaatio nousee ja nousee. Vuokratkin on noussut ihan sikana, myös omalla kohdallani.

Jos tälle ei jotain tehdä nopeasti, ei sitä myöskään ehditä ennen kuin seuraava taantuma iskee. Ja sitten ei ainakaan tule mitään hyvää tapahtumaan työntekijöille, siitä olen varma. Nyt on siis aika toimia, ennen kuin on liian myöhäistä.

vipit

Suomalaiset 2030?

Jaa artikkelimme myös kavereillesi!