a couple of years ago

Älä Ota Ruokavaliotasi Naistenlehdistä

Sain tuossa eilen taas käsiini pitkästä aikaa ihan kunnon naistenlehden, jätetään sen nimi nyt tarkemmin mainitsematta. Luin pitkästä aikaa mitä siinä sanotiin, ja täytyy sanoa että taso ei ole noussut yhtään sitten viime kerran, ja muistin hyvin miksi olen jo vuosia sitten lopettanut noiden lehtien lukemisen.

Muistan kun kärsivällisyyten paloi loppuun vuosia sitten, kun keto-dieetit olivat kuuminta hottia. Keto sitä, hiilarit tätä olivat joka lehdessä aina isossa roolissa. Syö pekonia ja rasvaa, kyllä sillä laihdut ja tunnet olosi paremmaksi kuin koskaan. Kasvikset, who cares!

pekoni-ja-rasvaa

Tämäkö on muka se terveellinen ruokavalio?

No nyt on sentään ketoosivaihe mennyt pitkälti ohi, mutta lehdet ovat selvästi siirtyneet vain seuraaviin villityksiin. Nyt on selvästikkin muotia jättää viljat ja gluteeni pois, ja siitä túntuu riittävän juttua. Sitten on kanssa noita ihmeellisiä dieettejä, joiden avulla pitäisi laihtua näin ja näin monta kiloa näin monessa päivässä / viikossa.

Kunhan tuloksia tulee, niin ihan väliä mitä syöt, kertovat nämä lehdet ja vaihtavat kohdettaan ilmeisesti monta kertaa vuodessa. Sen sijaan että niissä kerrottaisiin miten syödä terveellisesti ja rakentaa oma itselleen sopiva ruokavalio, kertovat ne vain syömään tätä ja tätä, kunness taas parin kuukauden päästä pitäisikin syödä tätä ja tuota. Sitten nämä entistä pulleammat lukijat vaihtavat taas johonkin trendiruokavalioon, josta taas siirrytään sitten seuraavaan ja seuraavaan.

Lehdestä löytyi myös iso mainos Cambridge dieetin eduista ja kuinka meidän pitäisi varata heiltä ilmainen tapaaminen oman valmentajan kanssa. Mainos oli muuten epäselvä, kunhan toitotti kuinka paljon eri ihmiset olivat tällä dieetillä laihtuneet ja kuinka tehokas se oli. Miten se toimi, no se oli selvästi ihan toisseikkaista.

No uteliaisuuteni kuitenkin kasvoi, ja pitihän sitä käydä vähän googlailemassa millainen tämä salaperäinen, mutta niin tehokas dieettiruokavalio sitten oli. Opettaisiko se syömään kasviksia, ja ehkä jopa raakaravintoa? No ei todellakaan.

Valmiita juomia, valmiita feikkiruokia ja ties mitä paskaa. Ihan täyttä roskaa siis! Lue vaikka tää artikkeli. Just tollanen amerikkalainen, kaupallinen, myydään kaikkea paskaa kalliilla dieetti. Tulokset on varmaan hyviä painonpudotuksen osalta, jos tolla jaksaa kituuttaa. Eri asia sitten terveyden kannalta pidemmällä tähtäimellä. Ne on sitten ilmeisesti sen ajan ongelmia näillä ihmisillä. Nää dieetin myyjät on siinä vaiheessa jo kaukana muualla.

salaatinlehtia

Nää ei selvästikkään myy lehtiä, kun ei kukaan niistä ikinä kirjoita.

No joo, tästä tuli nytten vähän tälläinen rantti. Rupes kuitenkin vituttaa kun tollasta paskaa työnnetään meidän kuluttajien niskaan noin avoimesta, varsinkin kun suuri osa noista lukijoista ei ole paremmin perehtynyt aiheeseen ja uskoo just tollasia “laihdu 10 kiloa 2 viikon aikana” -juttuja. Kannattaa kuitenkin todellakin olla skeptinen noiden kanssa, ja mieluiten jättää kaikki tollaset lehdet vaan sinne kauppojen hyllyyn, ja ostaa niilläkin pennosilla vaikka avokaadoja.

Mielummin hankitte dieetti ja ruokavalioideoitanne jostakin hyvistä kirjoista, jolloin on usein edes mahdollisuus selvittää, millä meriiteillä tämän kirjan kirjoittaja tätä ruokavaliota oikein suosittaa. Noissa lehdissähän ei yleensä edes tiedä, kuka sen jutun on kirjoittanut. Usein se on vaan joku randomi toimittaja, jolle se juttu on nakitettu, tai sitten joku fanaattinen sen jutun fanittaja.

Mielummin otat jonkun kunnon kirjan, ja katot mitä siinä sanotaan. Mielummin uskon lääkäreitä, jotka on koko ikänsä nähneet ruokavalioiden ja ylipainon vaikutukset ihmisen kehoon kuin jonkun toimittajan kertomusta, jonka se on kiireessä väsännyt ennen dedistä.

Oon viimeaikoina ollut kiinnostunut tollasesta uudesta tuttavuudesta kuin Dr. David Perlmutter, joka on amerikalainen neurologi joka on tutkinut kuinka paljon ruokavalio vaikuttaa monilla tavoin terveyteemme ja hyvinvointiimme.

Kannattaa oikeesti tutustua tyypin teoksiin, tosi mielenkiintoisia juttuja. Tässä tällänen hyvä esittelyvideo jätkän ajatuksista. Kannattaa oikeasti kattoa ihan ajan kanssa, reilun tunnin pätkä.

 

Mutta joo, eiköhän tää riitä tältä erää. Olkaa tarkkana kenen neuvoihin uskotte, ja älkää uskoko munkaan juttuja suoraan vaan tehkää omat tutkimuksenne. Kaikkien on helppo väittää mitä haluavat, mutta kun takana on dataa ja tiedettä, on väitökset paljon vakuuttavampia.

Jaa artikkelimme myös kavereillesi!